Sunday, 22 April 2018

Study material of Chapter 1 of Geography for class VI


DCM Group of Schools
Worksheet
Social Science (Geography)
Class- VI
Chapter- 1The Earth in the Solar System
Q1 Fill in the blanks:
1.     A group of ………… forming various patterns is called a ………(stars, constellation)
2.     A huge system of stars is called …………..(galaxy)
3.     ………………..is the closest celestial body of our earth.(moon)
4.     ……………….. is the third nearest planet to the sun.(Earth)
5.     Planets do not have their own …………….and ………………(light, heat)
Q2. State whether True or False.
1.     The sun is a star.(True)
2.     The Ursa Major is the brightest star.(False)
3.     Ceres is a dwarf planet.(True)
4.     The moon gets its light from the earth.(False)
Q3. Tick the correct answers.
1.     The planet known as the “Earth’s twin” is
a. Jupiter
b. Venus
c. Saturn             Ans. (b)
2. Which is the third nearest planet to the sun?
a. Venus
b. Earth
c. Mercury                       Ans. (b)
3. All the planets move around the sun in a
a. Circular path
b.Rectangular path
c. Elongated path                      Ans. (c)
4. The pole star indicates the direction to the
a. South
b. North
c. East                                          Ans. (b)
5. Asteroids are found between the orbits of
a. Saturn and Jupiter
b. The Earth and Mars
c. Mars and Jupiter                         Ans. (c)
Q4.Match the following.
a.
Venus
I.
Between Mars and Jupiter
b.
Aryabhatta
II.
Earth’s twin
c.
Asteroids
III.
Astronomer
d.
EDUSAT
IV.
First man on moon
e.
Neil  Armstrong
V.
Artificial satellite
Ans.a (II), b (III), c (I), d (V), e (IV)
Answer the following questions in one word or sentence:
1.     Name the earth’s satellite?         (Moon)
2.     Which planet has maximum number of moons?         (Saturn)
3.     Which star always remains in the same position in the sky?       (Pole star)
4.     Which planet is the closest to the sun?          (Mercury)
5.     What is the meaning of word ‘Geography’?  
Ans. The word ‘Geography’ is made of two Greek words, ‘ge’ meaning ‘earth’ and ‘graphia’ meaning ‘writing’. So this word relates to the description of earth.
      
Answer the following questions in 2-3 lines:
1. What are celestial bodies?
Ans. The sun, the moon and all those objects shining in the night sky are called celestial bodies.
2. Why can we not see the moon during the day?      
Ans. We can’t see moon and all bright tiny objects during the day because the very bright light of the sun does not allow us to see all these bright objects of the night sky.
3. Mention two characteristics of stars.
Ans. 1. Stars are made up of hot, burning gases.
2. Stars have their own light.
4. What are constellations? Name any one constellation.
Ans. Stars occur in certain patterns in the sky. These patterns can be related the shapes of animals, humans etc. Different groups of stars form various patterns called constellation.Ursa Major, Leo etc are different constellations.
5. What is meant by Solar System?
Ans.The sun, eight planets, satellites and some other celestial bodies like asteroids and meteoroids form the solar system. We often call it a solar family with the sun as its head.
6. Who is an astronomer? Name a famous astronomer of ancient India.
Ans. Those who study the celestial bodies and their movements are called astronomers. Aryabhatta was a famous astronomer of India.
7. The earth is also known as a blue planet. Why?
Ans. From the outer space, the earth appears blue because its two-thirds surface is covered by water. It is, therefore, called a blue planet.
8. Why is the constellation of Saptarishi called so?
Ans. Saptarishi is the most recognizable constellation. It is group of seven stars. Sapta means seven and Rishi  means sages.
9. Why do we always see only one side of moon?
Ans. The moon moves around the earth in about 27 days. It takes exactly the same time to complete one spin. As a result, only one side of the moon is visible to us on the earth.
10. What is a dwarf planet? Who take the decision regarding its existence?
Ans. A dwarf planet is a celestial body that orbits the sun and has a spherical shape but is not large enough to disturb other objects from its orbit. International Astronomical Union takes decision regarding its existence.
11. Differentiate between an astronomer and a scientist.
Ans. Astronomer- Those who study the celestial bodies and their movements are called astronomer.
Scientist-A person who is trained in a science and whose job involves doing scientific research or solving scientific problems.
Answer the following questions in 60-70 words:
1. What is the Universe?
Ans. The vast space containing all the celestial bodies is called the universe. It contains millions of galaxies, planets, satellites, stars etc. The universe is so huge that it is difficult to imagine its size. No one knows whether the universe is finite or infinite in size.
2. Why is the earth called a unique planet?
Ans. The earth is the third nearest planet to the sun. In size, it is the fifth largest planet. Conditions favourable to support life are probably found only on the earth. The earth is neither too hot nor too cold. It has water and air, which are very essential for our survival. The air has life supporting gases like oxygen. Because of these reasons, the earth is a unique planet in the solar system.
3. Although the surface temperature of the sun is extremely hot, why do we not feel the intense heat on the earth?
Ans. The sun is the ultimate source of heat and light for the solar system. But that tremendous heat is not felt so much by us because despite being our nearest star, it is far away from us. The sun is about 150 million KM away from the earth. The earth’s distance from the sun is such that it creates favorable conditions to support life on the earth.
4. Differentiate between stars and planets.
Ans.
Stars
Planets
1. Stars are made up of hot, burning gases.
1. Planets are made up of rocks.
2. Stars emit light of their own.
2. Planets shine because of the light they reflect from the sun.
3. Stars twinkle.
3. Planets do not twinkle.
4. All stars are very hot.
4. Temperature of planets depends on their distance from the sun.
5. Stars are very big.
5. Planets are very small as compared to the stars.
6. There are millions of stars.
6. Planets are only eight.

5. Differentiate between planets and moons.
Ans.
Planets
Moons(Satellites)
1. Planets revolve around the sun.
1. Moons revolve around planets.
2. There are eight planets in our solar system.
2. There are about 71 moons in our solar system.
3. Planets are natural.
3. Satellites can be natural or artificial.
4. Planets are larger in size.
4. Moons are smaller than planets.

6. What is a satellite? What is the difference between a natural satellite and a human made satellite?
Ans. A satellite is a solid heavenly body that revolves around a planet.
Natural satellite-Satellites moves around the planets in the same way as the planets move around the sun. Almost all the planets in the solar system have one or more satellites except Mercury and Venus.
Man- made satellite- It is an artificial body. It is designed by scientists to gather information about the universe or for communication. It is carried by rocket and placed in the orbit around the earth. Some Indian man -made satellites in space are INSAT, IRS, EDUSAT etc.

No comments:

Post a Comment